kaldata.comМарсоходът на NASA Curiosity е засякъл необичайно високи нива на газ метан

...
kaldata.comМарсоходът на NASA Curiosity е засякъл необичайно високи нива на газ метан
Коментари Харесай

НАСА откри подозрителни нива на метан на Марс – предполага скорошен извънземен живот

kaldata.com

Марсоходът на NASA Curiosity е засякъл извънредно високи равнища на газ метан на повърхността на Марс. Това демонстрира, че е допустимо наличието на извънземен живот на Червената планета.

Показанията са за 21 елементи на милиард единици размер (ppbv) метан. Това е най-високата регистрирана стойност по време на задачата. 1 ppbv значи, в случай че вземем една част въздух, в нея ще има една милиардна метан.

Причината за въодушевлението на учените е, че микробният живот на Земята е значим източник на този газ. Това може да е знак, че в последните няколкостотин години на Марс е имало живи микроби.

Слънчевата светлина и химичните реакции разграждат метановите молекули за няколко века. Засеченият метан се е появил относително скоро.
Причината за появяването му обаче може да бъде освен съществуването на извънземна форма на живот
Газът може да се сътвори по време на разнообразни геоложки процеси. Кюриосити не разполага с принадлежности, които могат да дефинират безапелационния му генезис.

„ Със сегашните замервания нямаме метод да определим дали източникът на този метан е биологичен или геоложки, дали е съвременен или античен. “, споделя Paul Mahaffy от центъра на НАСА за галактически полети Годард.

Наличието на метан е регистрирано доста пъти по време на задачата. Фоновите равнища на газа се повишават и спадат сезонно, маркирани са и неочаквани пикове. Все още не се знае каква е повода за отклонението от сезонната интензивност.

Има възможност това да са антични залежи, които в този момент излизат през пукнатини на повърхността. NASA ще организира спомагателни опити, с цел да събере повече информация, която учените да проучват преди да потвърдят резултатите.

Ще се направи засечка с наблюденията на ExoMars Trace Gas Orbiter, който обикаля към планетата към този момент над година, без да регистрира съществуването на метан.

Наблюденията от повърхността и орбитата ще оказват помощ на учените да открият източниците на газа и да проучат по-добре цикъла му на живот в атмосферата на Марс.

„ Да, нарасналите равнища, които Кюриосити мери са вълнуващи, вероятни знаци за живот, само че е значимо да запомним, че това са ранни научни резултати. В интерес на научната честност, нашият теоретичен екип ще продължи да проучва информацията преди да направи някакво умозаключение. “, добавя Thomas Zurbuchen от Дирекция „ Научни задачи “ на NASA в Twitter.

Поредната забавна находка, на която Mars Curiosity се натъква по време на работата си. Ако ви е забавно да наблюдавате приключението на марсохода в относително действително време, посетете  този уебсайт . На всеки ден-два, от време на време и по два пъти дневно, има по една обява, която изяснява с какво се занимава машината на Марс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР